Over ons

20210902_141607_edited.jpg

Omloop 90 doet meer dan alleen maar sporten regelmatig gaan we leuke dingen doen zoals uit eten musea bezoeken of een voetbalwedstrijd bezoeken.

Wie zijn wij?

 

Omloop 90 is als zelfstandige vereniging in 1990 opgericht voor mensen die als gevolg van een hartaandoening niet meer terecht kunnen bij reguliere sportclubs. Bij ons kan je aangepast sporten onder begeleiding.

 

De gemeente heeft eind jaren 90 gevraagd ons aan te sluiten bij een grotere club, omdat de vereniging altijd relatief klein is gebleven. Dat is uiteindelijk de Omnivereniging DFS te Hoogezand geworden (www.dfs-hs.nl).

 

Op dit moment maken onze leden, zo’n 25 mannen en vrouwen, voornamelijk in de leeftijdsgroep 50+, wekelijks gebruik van de mogelijkheid om te sporten. De leden, die meestal WAO’er of AOW’er zijn, betalen een aangepaste contributie aan de Omni vereniging, waardoor wij als Omloop 90 nagenoeg zelf geen financiële middelen tot onze beschikking hebben.

 

Sporten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met een lichamelijke beperking zeker. Een betere algemene conditie vergroot het herstelvermogen en kan de kwaliteit van leven positief beïnvloeden. De weerbaarheid, zowel fysiek als mentaal wordt er door verbeterd .Sporten geeft een doel en vertrouwen in eigen kunnen, wat voor onze leden erg belangrijk is. Onze vereniging vervult dan ook maatschappelijk gezien een belangrijke rol voor hartpatiënten.

Over ons

Iedereen weet dat ongeacht je leeftijd bewegen goed is. Dit geldt zeker ook voor ex-hartpatiënten en mensen met een andere chronische aandoening. Het normale sporten bij een vereniging of op een sportschool is voor deze groep vaak niet haalbaar of te zwaar.

Onze vereniging, Omloop ‘90/DFS, is specifiek gericht op bovengenoemde doelgroep en houdt hier dan ook rekening mee. De deelnemers, mannen en vrouwen, doen mee naar wat zij kunnen, of hoelang zij het volhouden. Even rusten tussendoor gebeurt regelmatig. Plezier en bewegen zijn belangrijker dan winnen of onderlinge competitie.

We sporten 1 keer per week op donderdagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur. We lopen een paar rondjes op muziek om wat op te warmen en daarna doen we verschillende oefeningen. Deze oefeningen verschillen per week, zodat de meeste spieren wel een keer aan bod komen. Na ca. een half uur gaan een aantal mensen volleyballen en de anderen kunnen kiezen uit verschillende activiteiten.

Dit alles gebeurt onder deskundige leiding en onder toezicht van 2 EHBO-ers van het Rode Kruis.

Ook onze lachspieren komen regelmatig aan bod, want het gaat er lang niet altijd serieus aan toe. Er wordt veel en vaak gelachen.

Het sociale aspect is er natuurlijk ook. We hebben een speciale activiteitencommissie, die regelmatig uitstapjes organiseert, een nieuwjaarsborrel, BBQ, etc. Uiteraard is het niet verplicht om hieraan mee te doen, maar het is altijd wel heel gezellig. Vaak gaan dan ook de partners mee, zodat iedereen elkaar ook wat beter leert kennen.

Kortom : Lijkt het u wat om bij onze vereniging te sporten? Kom dan eens een kijkje nemen op donderdagmiddag in de Kalckwijkhal of een gratis proefles meedraaien. We zullen u dan graag nog meer vertellen. En heeft u nog vragen dan kunt u altijd bellen of mailen.

Hans Nijland FC Groningen,

Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk. Daarvan zijn we binnen FC Groningen zeer bewust.

Juist de kwetsbare groep personen die zijn getroffen door een hartinfarct/Herseninfarct hebben veel baat bij beweging.

Graag maak ik me sterk voor leden van Omloop 90 om op die manier mijn steentje bij te dragen aan de organisatie van haar 25 jarig jubileum .

Ik draag dit initiatief ter ere van het vijfde lustrum letterlijk en figuurlijk een warm hart toe

20201001_142929.jpg

Omloop90 heeft sinds 1 oktober een nieuwe sportleidster. Margriet Huizenga . Zij komt uit Zuidlaren