top of page

Verslag busreis Omloop90 d.d. 2 mei 2024

Met een bus van het Nationaal Busmuseum, onder vakkundige begeleiding van chauffeur Piet Boer en gids/meesterverteller Jan Helmers genoten we op donderdag 2 mei jl. met alle leden en begeleiding samen met hun partner/reisgenoot van een prachtige reis door de geschiedenis van het Groninger land (en een klein stukje Drenthe) met als hoofdthema kloosters en het stroomgebied van de rivier De Hunze.

Gezegend met het mooie weer van die dag reden we over smalle weggetje en mooie bruggetjes (applaus voor de stuurkunsten van Piet) langs plekjes uit een ver verleden. Via Slochteren en Froombosch ging de reis naar Schildwolde en luisterden we naar de boeiende verhalen van Jan over o.a. de Veenkoloniën in Hoogezand, het Lutjebos in Slochteren en het Klooster en de Juffertoren in Schildwolde. Daarna ging de reis o.a. via De Paauwen, Overschild, Woltersum, Lellens en Ten Boer naar Thesinge, waar we een koffiestop hadden en de kloosterkerk met eveneens een boeiende geschiedenis een bezoekje brachten. In het spoor van De Hunze ging de reis voort via Engelbert en Roode Haan en kwamen we langs de Westerbroekstermadepolder, Haren en Onnen (waar we genoten van een heerlijk ijsje vanwege het mooie weer), via het Zuidlaardermeer en Noordlaren uit bij Spijkerboor en Annen, wandelden we langs een prachtig stukje natuur gelegen in een landschap, dat 11000 jaar geleden tijdens de ijstijd is ontstaan en leerden we over de regels van landinrichting in vroeger tijden bij bijvoorbeeld Kielwindeweer.

Het was een mooie beleving om je omgeving eens door de ogen van een ander te zien en erg leuk om een stukje geschiedenis te leren over de plekken waar je regelmatig langsrijdt, maar nooit echt bij stilstaat.
De dag werd culinair afgesloten met een heerlijk buffet in wijkcentrum De Kern te Hoogezand.

Namens alle leden/reisgenoten en begeleiding Bestuur Omloop90


Een paar foto's zijn  hier bijgevoegd de overige foto's vindt u in de galerij.  

bottom of page